Två spanska vanor:

Hej Bloggen!

 

Idag kommer det första inlägget i min nya kategori Om Spanien som ska handla om livet här, inte om mitt privatliv, utan snarare om livet generellt. Dagens inlägg ska handla om två vanor som i Spanien är vanliga, men som vi svenskar måste vänja oss – något som kan kännas halv jobbigt innan det blir en rutin.

 

TORRMJÖLK:

Nej, mjölken är inte torr bokstavligen – egentligen förstår jag mig inte på namnet, men det är vartfall så den kallas – mjölken som köpes i storpack (4-6 st) och kan förvaras utanför kylskåpet i evigheter. – alltså inte den färska mjölken vi har i Sverige som måste förbrukas inom ett par dagar, även kallas färsk mjölk. Jag antar att det är något tillsatt i mjölken som ger den en lång hållbarhet. Låter inte bra, absolut inte – och har hört rykten om att torr mjölken skulle vara giftig! Pyttsan, skulle 40 miljoner spanjorer dricka gift? Hör ni hur löjligt det låter?

Vad jag tycker? Nja, mjölk är inte min grej – men hur konstigt det än låter så föredrar jag den spanska varianten. Drack faktiskt lite, lite när jag var i Sverige då jag konstaterade att det var odrickbart. I Spanien ligger inte mjölken som har huvudrollen – som i Sverige – utan den agerar snarare smaksättare till kaffe – här är det bröd som gäller! Därför kan man se överallt i Funkan små bagerier, och spanjorerna köper nytt, färskt bröd i princip dagligen. Medan vi i Sverige får i oss kemikalier via de långtidshållbara limporna från ICA (var är möglet?)


Små, mysiga bagerier likt detta finns överallt. 

UPPVÄRMNING VIA GAS.

När man duschar och ska ha varmt vatten är det gas som gäller – och jag antar att det gäller all form av uppvärmning (matlagning) Jag vet att många länder har detta system – men inte Sverige. Och jag föredrar det svenska systemet. Gas är inte kul. Regelbundet måste man köpa en orange dunk som finns på stora lastbilar som man regelbundet ser köra omkring här. Har varit med min värdmamma och köpt en sådan. Det var min andra dag i Spanien, och jag fattade ingenting. Det negativa är att ibland funkar inte gasen – ingen uppvärmning sker – och man måste duscha i kallvatten. Det är ett litet mini-helvete, spec när man tränat och svetten rinner.

”Gas-bilen” kör omkring och säljer värme!


Dunkar fyllda med gas. 

 

Hoppas inlägget var uppskattat.
Kommentera gärna + kom med framtida förslag.
Visst, jag har mina aningar – men råd utifrån är gyllene!


LATER.


Kommentarer
Postat av: Freddie

ok.. spännande :)hur länge var det du skulle va där?

2010-01-27 @ 15:09:11
URL: http://freddiehigh.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0